Het correct bereiden van thee
De manier van thee zetten is zeer belangrijk, en is bepalend voor het eindresultaat van uw thee. Hieronder enkele weetjes en tips om het lekkerste resultaat te bekomen.
Het water
Gebruik voor het bereiden van uw thee zacht water. Het beste resultaat wordt bekomen door thee te bereiden met bronwater. Leidingwater is meestal te hard, geeft aan uw thee een bittere smaak en is verantwoordelijk voor het typische ‘laagje’ dat achterblijft. Voorbeelden van geschikt water zijn Spa blauw, Mont Roucous, Montille (Delhaize), …
Laat het water waarmee u de thee bereidt nooit koken, en dit omwille van verschillende redenen :
– Tijdens het kookproces gaat er zuurstof verloren uit het water, hetgeen heel belangrijk is bij het zetten van thee. Te weinig zuurstof in het water zal een matte, levensloze thee tot gevolg hebben.
– Een van de belangrijke bestanddelen, die mede de smaak en geur bepalen, zijn de essentiële oliën in de thee. Hoe heter het water, hoe sneller de essentiële oliën zullen verdwijnen.
– Kokend water doet de theebladeren ‘verbranden’, waardoor er een bittere smaak vrij komt (zeker bij groene thee-soorten).
– De ideale watertemperatuur om thee te schenken variëert tussen de 75 en 90 graden celsius.
– Uitzonderingen zijn infusies en tisanes: sommige kruiden geven pas hun volledige smaak en geur af in kokend water.
Bereidingswijze
Er zijn in principe 3 soorten aftreksels :
– Een infusie : dat is een waterig aftreksel van om het even welke plant of van een plantenonderdeel. Hiervoor neemt men vers of gedroogd plantenmateriaal, giet er kokend (warm) water over, en laat het voldoende tijd trekken.
– Een decoct of afkooksel maak je van verhoute plantendelen, zoals wortels, takjes, schors en zaden.
Omdat de celwanden van de cellen in die plantendelen verhout zijn, is het veel moeilijker om hun stoffen vrij te geven. Met een infuus kun je niet alle inhoudsstoffen uit de cellen halen.
Hiervoor laat je de kruiden minstens 5 minuten koken in water, met het deksel op de pot. Daarna laat je het geheel nog minstens 15 minuten trekken tot het water op drinktemperatuur is. Zodoende drink je de heilzaam werkende bestanddelen mee op.
– Een maceraat of koud aftreksel maak je van planten met slijmstoffen.
We gieten koud water over de kruiden, en laten die minstens 12 uur trekken.
In sommige culturen maakt men ook een aftreksel van thee in melk.
Wanneer sterke thee de voorkeur geniet, laat deze niet langer trekken dan de aangegeven trektijd. Hierdoor wordt de thee bitter. Voeg voor meer smaak gewoonweg meer losse thee toe.
Dosering
Smaken verschillen, en een juiste hoeveelheid thee/tas variëert dan ook van persoon tot persoon. Belangrijk is om te experimenteren tot je de voor jouw ideale hoeveelheid hebt gevonden.
Een algemene stelregel luidt : 1 koffielepel/tas en 1 soeplepel/theekan.
De trektijden variëren per thee, en worden algemeen als volgt aangegeven :
– Zwarte thee : 2 tot 5 minuten
– Groene thee : 1 tot 5 minuten
– Witte thee : 4 tot 15 minuten
– Kruidenthee : 5 tot 15 minuten, afhankelijk van het kruid
Ook hier weer bepaalt persoonlijke smaak de juiste trektijd.
Veel losse theeën kunnen meerdere malen worden opgegoten. Door meerdere keren thee te zetten van eerder gebruikte thee, kunnen zelfs nieuwe subtiele smaken en tonen vrijkomen.
Een echte theeliefhebber verkiest losse thee. Er is duidelijk een verschil in kwaliteit te merken. Mooie blaadjes en natuurlijke aroma’s zorgen voor een volle smaak.
Bewaar je thee op de juiste manier, d.w.z. in een luchtdicht blik of potje, afgesloten van lucht, licht en vocht. Kruiden behouden tot een jaar lang voldoende werkzame bestanddelen.
Kannen, koppen en zeefjes
Thee voelt zich prettigst in aardewerk, porselein of glas. Gietijzeren potten zijn ook goed, maar ze moeten dan wel geëmailleerd zijn vanbinnen.
Gebruik je theepot uitsluitend voor de bereiding van thee. Een keer koffie in de theepot en het milde thee-aroma heeft geen enkele kans meer.
Een thee-ei is praktisch, maar niet erg zinvol. De thee zwelt op en verstopt de kleine gaatjes. Een uitwisseling tussen water en werkzame stoffen wordt hierdoor belemmerd.
Theetangen en -zeefjes zijn al beter. Door het fijne gevlochten metaal heeft de thee een betere mogelijkheid om de stoffen af te geven aan het water. Papieren theefilters en stoffen zakjes geven de thee de kans om goed op te zwellen en zijn werkzame stoffen af te geven.
De beste methode om thee volledig tot zijn recht te laten komen, is de losse theeblaadjes in een theepot doen, er heet water over gieten, en de thee door een zeef in een andere voorverwarmde theepot schenken.